Mladí ve městě se seznamují stejně jako v Česku. Přes kamarády, ve škole, v práci. Čím dál častěji i online – Tinder sice moc lidí nezná, ale jako seznamka tu letí Facebook. Jen v baru moc ne. „Holky do baru nechodí. Leda nějaký lehký holky. Já bych tam teda nešla,“ má jasno Hue, dvacetiletá prodavačka a studentka byznysu.  I dvoření se pořád spíše drží tradičních gender pravidel: pozvat muže na schůzku nebo zaplatit za kafe na rande je pro spoustu vietnamských žen velmi nezvyklá představa.

Konzervativnější Vietnamky si na první rande berou i doprovod, třeba kamarádku nebo bratra. „Když jsem na rande pozval servírku ze saigonské hospody, nijak mě nepřekvapilo, že ji na místo setkání přivedl bratr. Taky jsem se nakonec nějak vyrovnal s tím, že nás doprovodil do kavárny a celou naši schůzku seděl u vedlejšího stolu. Ale že chtěl zaplatit i útratu, to mě docela zaskočilo,“ vypráví svoje zkušenosti s randěním ve Vietnamu Američan Josh.

Láska ve správný čas a v přízni hvězd

Vietnamská mládež má pro nalezení svého protějšku docela krátké časové okno. Rodiče neradi vidí, když jejich děti od studia svádí láska a často tak nesouhlasí se vztahy na střední škole. Pokud si ale jejich potomek nenajde partnera s blížící se třicítkou, začnou být také nervózní. „Není dobré být dlouho single, jinak vám kluka začnou hledat rodiče. A to nechcete,“ směje se Ly, novinářka z Hanoje, kterou potkáváme u plastového stolku pouliční restaurace. Nad mušlemi a šneky vysvětluje, že rodiče nejčastěji zůstanou jen u nekonečného dohazování. „Že by vám svatbu přímo domluvili, to se už moc nestává. Leda na vesnicích, kde je svatba něco jako smlouva mezi dvěma rodinami. Rodiče často domlouvají manželství už mezi dětmi, aby spojili svůj majetek.“ Nejen velikost pole, ale i znamení zvěrokruhu dřív rozhodovalo, s kým bude potomkovi v manželství dobře. Že astrologie je pořád velké téma potvrzuje i Ly a hned nám představuje svého dobrého známého, který se horoskopy živí.

Dvě děti a dost

„Třeba můj děda si myslel, že čím víc dětí, tím víc radosti. Ale už mu nějak nedošlo, že 12 dětí je dost drahá záležitost. Mně k radosti budou stačit dvě děti,“ říká náš průvodce vietnamskými horami Tý, který se před dvěma měsíci ženil. Takový přístup k plození dětí dělá radost i vietnamské vládě, která se dlouho potýkala s rychlým nárůstem obyvatel. Proto již přibližně 50 let po vzoru čínských sousedů tlačí politiku jednoho až dvou dětí: po druhém porodu čekala ženu často sterilizace a rodiče více dětí byli pokutováni. „Porodnost v posledních letech klesla pod dvě děti na ženu a tak legislativa povoluje. Politika dvou dětí ale pořád platí pro zaměstnance ve veřejné správě. Když máš víc dětí, tak tě nepovýší,“ vysvětluje mi sečtělý student Nguyen, se kterým jsem se seznámila na lavičce v parku.

 Je to tady normální

„Rozvod je normální, žít spolu před svatbou je normální, mít sex před svatební nocí je normální … prostě jako u vás,“ shrnuje Hue. „Teda tím sexem před svatbou se nikdo moc nechlubí, ale mají to tak skoro všichni.“ A co homosexuálové? „V Hanoji a Saigonu normální.“ A chodit s cizincem? „Taky normální, dokonce lepší, protože cizinec má peníze,“ směje se Hue. A starší žena s mladším mužem? „Jo, tak to normální není. To jsem ještě neviděla.“

Ač si Vietnamky k sobě nehledají zrovna zajíčky, jejich čím dál lepší postavení ve společnosti je podle všeho i důležitým faktorem liberalizace partnerských vztahů. „Myslím, že ženy ve Vietnamu se mají mnohem lépe než ve většině jiných asijských zemích,“ říká Ly, která studovala v Británii. Možná je silnější pozice vietnamských žen dědictvím matriarchálního uspořádání, které údajně měly některé vietnamské kmeny. „Dřív to bylo úplně jinak než dneska. Nevěsta musela zaplatit za manžela buvoly. Silný a pěkný muž byl za deset buvolů. Třeba tvůj přítel by byl rozhodně za deset buvolů,“ mrká průvodce Tý na mého chlapce. Ten se pyšně usmívá. Já se pyšně usmívám. Nejpyšněji se ale směje Tý, když závěrem prohlídky od mého přítele dostává štědré spropitné na rýžové víno.

Článek vznikl na základě znalostí a zkušeností lidí, které jsem ve Vietnamu potkala. Pokud je to možné, informace se snažím ověřovat, ale úplnou správnost garantovat nelze. Pokud máte o lásce ve Vietnamu jiné informace, budu ráda, když mně i dalším čtenářům dáte vědět do komentářů. 

Článek původně vyšel na blogu Moderní láska